Dette HAR vi i Vestre Gran, del 1

av Håkon Grymyr

I løpet av fire dager i romjula presenterte vi tilbakeblikk («nekrologer») over det vi har mistet i Vestre Gran i løpet av få år. Faktisk har vi omtale av 25 saker, som forteller om foreninger, butikker, bensinstasjoner, virksomheter og mer som er blitt borte. Stoff for historiebøkene, men dessverre trist lesestoff for oss som vokste opp – med alt som nå er borte.

Bedre tider?

Men fortvil ikke. Vi har ildsjeler i bygda som ikke tar et nei for et nei. Vi begynner med overlappingsforeningen Fokus Vestre Gran, anført av et styre som står på.  De har hatt mange saker gående helt siden starten, mye er gjort, og mye mener de at de skal få til – til beste for Vestre Gran, – og selvsagt må vi alle dra i samme ende av tauet.

Tips

Fra venstre: artikkelforfatter Håkon Grymyr og nettansvarlig for Fokus Vestre Gran, Grethe Bøe.
Foto: Juliane Grymyr

Idrettslagets klubbavis, VGIL-nytt, har utviklet seg til å bli litt mer enn et blad som skriver om idrett. Bevisst har vi gjennom mange år prøvd å ta vare på bygdehistorie – som ikke direkte har med idrett å gjøre. Men både økonomi og plassmangel gjør at idrettslaget/klubbavisen må begrense seg. Her kommer Grethe Bøe og Fokus Vestre Gran inn som sterke støttespillere. Det er utrolig hvor mye lokalhistorie fra de siste tre/fire årene som du nå kan lese om her på vestregran.no.

Selv om vi i romjula presenterte mye trist stoff, så ble Håkon og Grethe enige om at vi ikke kan sitte igjen med et så deperimerende bilde av bygda vår. Grethe ser ikke bare mørke skyer over Vestre Gran, og sammen med Fokus Vestre Gran dras det i «tråder» som (forhåpentligvis!) gir positive signaler til Vestre Gran og småsamfunnene i Gran kommune forøvrig.

 

Bygda Vestre Gran vil og kan!

Selv om vi nok ikke kan regne med å bygge opp et nytt handelssenter her i grenda, – i såfall det tredje, så kan vi – hvis vi står sammen, klare å få til mye, både noe nytt, og at vi favner om det vi allerede har. Det var Grethe som mente vi burde komme med en presentasjon av det vi fortsatt har, og det vi håper vi kan komme til å få.

Håkon og Grethe vil «jobbe dugnad» med dette stoffet, og presentere det på samme måte som «nekrologserien» her på nettsidene til Fokus Vestre Gran.

Vi åpner serien med en oversikt over det vi faktisk har, deretter kommer artikler, som omhandler om hver «ting» i sær. Neste artikkel vil handle om Fjordvang og Vestre Gran Idrettslag.

NB! Tips oss også gjerne om hva vi bør skrive om.

Arenaer

* Leikvoll barnehage skal nedlegges. Kommunestyret i Gran har vedtatt at det skal være et barnehagetilbud i Vestre Gran, men hvor og når er ennå ikke konkretisert.

 

Bedrifter

 

Hest og hestesport

* Hvinden Hestesenter tilbyr privatoppstalling av hest og undervisning for de som har egen hest. Flott ridehall.

 

Idrettsarrangementer

 

Idrettslag

 

Kunstnere

 

Kultur

 

Motor- og hobby

 

Vernet